Ziua Marinei la Braila a fost despre mici, bere si icoane

0 Flares 0 Flares ×

La Braila, festivitatile de Ziua Marinei n-au putut fi intrerupte nici macar in zi de #DoliuNational.

Pe vremea cand stateam cu ai mei, Ziua Marinei aducea cateva nave luminate, insiruite pe Dunare, care se vedeau frumos de la balconul meu, precum si niste focuri de artificii. Poate si ceva festivitati jos la fantana, la platou.

In schimb, in ultimii ani s-a impus, ca simbol insistent si agresiv al sarbatorii, fumul de gratare. Intrat direct pe geam, in apartament, de la “festivitatile” de pe malul Dunarii, impregnate de spirit balcanic.

Azi, Ziua Marinei presupune in primul rand exagerat de multe tarabe ce napadesc intregul lung al falezei cu gratare pentru mici, porumb copt si prostioare de vanzare – de la oale de lut si tricouri imprimate pana la pocnitori cu fosfor si caricaturi la  minut. Daca ai ghinionul sa locuiesti aproape de faleza si vrei sa iti aerisesti apartamentul timp de 3 zile, nu poti. Daca vrei sa iti parchezi masina in fata blocului, n-ai loc. Daca vrei sa te plimbi in liniste, la aer curat… v-ati prins voi.

13901323_10153857009821417_8783688471136677877_n

Un balci in care lumea zburda / manca fericita, fara sa se gandeasca la biata regina Ana si aferentul doliu national.

Anul asta, cireasa de pe tort a fost cu siguranta taraba cu icoane- mici, medii si mari, colorate si poleite, de atarnat in perete sau la gat. Nu lipsea nici Arsenie Boca, probabil comandat de pe Aliexpress de evlaviosi cu spirit intreprinzator. Vorba aia, coboara braileanul pe faleza, se plimba putin, isi cumpara doi mici si o icoana si se simte bine.

Taraba cu icoane era aproape la fel de populara ca cea cu peste proaspat – dovedind ca totusi spiritualitatea ocupa un loc inferior in ierarhia prioritatilor umane fata de pestele vandut in aer liber, cu cateva firimituri de gheata deasupra care sa il mentina ‘viu’:

IMG_7879 (1)

Si daca tot ramanem in sfera culinara, sa ne rezervam un moment pentru a admira aceasta turta dulce traditionala, model ‘valoarea mea, valoarea mea’ – cu Audi si BMW.

IMG_7876

Vapoare? Ce vapoare? Nava “Dambovita” s-a vizitat sporadic, dupa un program greu de inteles – sambata, de la 8 dimineata la 12:50, cand multimile inca picoteau abulic, in asteptarea primelor sfaraieli de mititel la gratar.

In timpul asta, mii de fani care isi cumparasera bilete de sute de lei bucata pentru a-si vedea artistii preferati la Spellground, si care ar fi contribuit la economia locala a Constantei cumparand mancare, bautura si memorabilia la festival, au tinut un tacut doliu national. Spre deosebire de un ‘amarat’ de festival de muzica la care fusesera invitate – si apoi anulate – atat trupe autohtone, cat si din afara, contramandarea unei sarbatori cu mici si bere pe faleza s-ar fi lasat cu sange. Asa ca autoritatile au decis sa evite riscuri cu impact electoral si sa ii dea poporului ce-i al poporului.

Plus ca prezenta tarabei cu icoane a absolvit cu siguranta atat organizatorii, cat si multimea, de orice pacat. Amin!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
  1. Amy
    |   
    • Raluca Oda
      |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Vacante cu o grija in minus

Nu stiu cum e la voi in familie, dar pentru mine vacanta este 90% anticipare. Bine, poate exagerez putin procentul,...

Close