#Za Office 2010 in limba romana

0 Flares 0 Flares ×

Nota: acest articol nu este un advertorial, ci o suma de concluzii dupa prezentarea de Office 2010 la care am participat azi.

Oare trebuia sa scriu Biroul 2010, sa fie traducerea completa?

Ca o informatie din interior, documentul intern care enunta noutatile in MS Office 2010 are 60 pagini, scrise cu caractere de dimensiunea 8:). Produsul este folosit in Microsoft din ianuarie 2010 asa ca oamenii care ni l-au prezentat se cam pricepeau, iar noi am avut ce invata nou. Plus niste demonstratii: sunat prin Voip din Outlook, Inregistrare webcam din OneNote, web conference prin PowerPoint. Iar pentru cei care intampina dificultati cu noua interfata exista aparent multe traininguri online.

Personal nu m-am imprietenit niciodata cu limba romana in meniul din Office, din sistemul de operare sau din browser. Nu sunt genul de om care sa aprecieze “taierea si lipirea” ca suplinitor de copy paste. Cu toate astea, Za Office 2010 este surprinzator de inteligibil.

Word 2010 ofera cam aceeasi interfata ca in 2007, mai simplificata prin posibilitatea de  a-ti personaliza meniul. Poti sa iti creezi meniuri personalizate cu drag and drop (iti creezi un tab nou in meniu, Comenzile mele). De asemenea iti ofera mai multe posibilitati in “Aspect pagina imprimata” (Print preview).  Tot noul Word iti aduce optiunea de minitranslator care iti traduce paragrafe intregi la mouseover, din limba documentului in cea aleasa de tine, precum si optiunea de audiobook: selectezi textul si dai play. Practic selectarea textului in Word iti aduce o gramada de optiuni noi care merita testate.

PowerPoint 2010 introduce niste optiuni noi in zona foto/video: poti edita poze direct in prezentare, fara sa mai treci printr-un editor foto (efecte pe poza gen acuarela, sepia, grain sau chiar eliminarea fundalului dintr-o poza). De asemenea poti insera videoclipuri in prezentare, inclusiv cu ajustarea momentului de incepere si de final, cu optiuni de taiere a filmuletului, de modificare a culorii, un fel de moviemaker in prezentare. De asemenea PowerPoint poate actiona si ca solutie de videoconferinta.

OneNote: o agenta electronica mai putin cunoscuta pana acum de userii Office, trebuie sa recunosc ca nu o stiam. Tine programul, incarca atasamente, stie sa inregistreze audio-video daca ai webcam (de exemplu la facultate iti poti inregistra profesorul la un curs, luand totodata notite pe marginea inregistrarii).

Excel 2010: ramane spaima secretarelor de pretutindeni, acum si in limba romana:). Stie sa ia date externe la o frecventa setata de user (de exemplu cursul valutar la fiecare 60 minute). Pivotii sunt mai mari, mai potenti, mai impresionanti.

Outlook 2010: folosesc acest client de email de la Outlook ’97 incoace si azi am salutat cu bucurie posibilitatea de a grupa emailurile intr-o conversatie (stil Gmail), de a vedea intr-un singur email tot email chainul in care colegii si-au pasat taskurile de la unul la altul, de a ignora o conversatie cand se abuzeaza de “reply all” intr-un grup mare de destinatari. Ceea ce mi se pare genial e ca are un addon care iti verifica un cuvand sau un set de cuvinte definite de tine cand trimiti un email – de exemplu cand scrii “vezi atasament” iti semnalizeaza ca n-ai pus atasamentul. Tot Outlook 2010 stie redare foto contacte in emailuri, sunat direct din Outlook (voip pe telefon sau in PC). Totusi inca mi se pare greu sa -mi definesc un cont in Outlook, mult mai greu decat in Thunderbird.

Concluzie personala: Office 2010 e ca un prieten destept dar nu foarte sociabil si nici foarte simpatic. Microsoft continua sa ii puna puncte de IQ in plus, in loc sa-i imbunatateasca partea sociala. Office 2010 stie O GRAMADA de chestii, n-am apucat eu sa retin a zecea parte din cate tips and tricks am vazut azi la demo. In schimb nu mi s-a parut foarte user friendly pentru ca nu-si evidentiaza deloc usor functiile si facilitatile. Interfata stil 2007 e inca derutanta si departe de reflexele create timp de ani de zile de folosit Office 98, 2000 sau 2003. Functiile noi (unele chiar revolutionare) nu sunt bine evidentiate, utilizatorul inca trebuie sa sape dupa ele.

In schimb, chapeau, isi merita din plin banii, mai ales cu doua luni de testing gratuit. Sfatul meu: incercati asta acasa si bagati-va nasul si in trainingurile online ca sa il puteti exploata la maxim.

Za end :).

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. sorin
  |   
  • ralucaoda
   |   
 2. Zălipire
  |   
 3. Wizard
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Facebook pages: one step too far

Din categoria "Nu-ti face profil de Facebook daca tu esti Gigel SRL", azi intentionez sa protestez impotriva abuzului de pagini...

Close