Weekend la Marea Neagra (2)

0 Flares 0 Flares ×

Mamaia, inceput de august, anul de gratie 2012. Plaja nesfarsita geme neincapatoare sub presiunea corpurilor aproape goale ce o acopera. Caldura trupurilor rascoapte in soare se adauga la cea solara, dogorind ca vioara a doua in simfonia arsitei estivale.

La mal, apa marii isi pierde mirosul sarat in favoarea unui iz general de lotiune de plaja, suma gretoasa a tuturor tuburilor de crema care protejeaza turistii de arsuri. Desi e waterproof, mixul de creme de corp se disperseaza in aer si in mare. Pe luciul apei pluteste o pelicula de grasime care aminteste de marile dezastre ecologice cu petrol.

Pe plajele de lux ale Mamaiei, excesul de lotiune de plaja se spala in apa marii iar excesele de orgolii se spala cu frapiere la sezlong ce racesc sticle de vin etalate cat mai vizibil, sa inteleaga trecatorii ca nu e cazul de bere. Ma aflu la Crush lounge, mi-am facut loc pe un patratel de plaja unde ma scald in soare si observ, observ.

In fata mea, o familie “obisnuita”, ratacita cu cearsaf cu tot pe plaja “privata”, e alungata cu politia dupa o interactiune cu patronul nervos. El e suparat ca i se “incalca” teritoriul, ei gesticuleaza ca frontul apei e la liber pentru toata lumea. Dupa ce apar oamenii in uniforma, spiritele se linistesc: muritorii de rand se muta mai incolo, unde nu deranjeaza pe nimeni, patronul se intoarce la activitatea de supraveghere a domeniului.

In spatele meu, un nene buhav cu palarie cu boruri largi si lant la gat se tranteste pe un pat cu pe plaja, zguduindu-l din temelii cu tot cu cele doua pisi care il insotesc, botoase, pretioase, luxoase. Isi comanda cu totii frappe-uri, moment in care eu remarc mizeria de sub patul cu baldachin: o lingurita, un rest de mar glasat, un cotor de porumb fiert si alte resturi menajere coabiteaza fericite.

Gunoiul devine astfel supraetajat.

Peste tot, turistii de lux de pe plajele de lux din Mamaia de lux isi tavalesc relaxarea de lux intr-o baie de mizerie ironica, pe care nu au de ales decat sa nu o bage in seama. Mobilierul scump de plaja se odihneste pe gramezi de mucuri de tigara pe care nu le matura nimeni: ingrijitorii plajelor sunt prea ocupati sa ia banii pe sezlongurile rezervate inca din ziua precedenta, plus banii pe cafele, plus banii de bacsis.

Banul isi exercita pe deplin dominatia in Mamaia. Cu bancnota potrivita cumperi doza de bunavointa care ar fi trebuit sa existe acolo nativ, daca ar fi fost precedata de o minima educatie in domeniul turismului. In parcari de hotel, paznici inraiti de soare isi deruleaza vocal refrenul de a te goni cu masina cu tot, pana cand ii intampini cu bancnote care contin cel putin un zero: dupa aia se face loc si pentru tine. Bacsisul e luat aproape cu forta prin beach baruri. Lumea se incrunta in timp ce iti goleste buzunarele.

Lucruri firesti, care ar trebui sa se intample fara efort, devin un privilegiu cumparat pe bani multi. Un loc de parcare, un locsor pe plaja, un zambet pe terasa unde iti bei dimineata cafeaua, o camera de hotel fara aer conditionat, la care ajungi fara lift, igiena si buna dispozitie, toate se procura cu bani grei si cu nervi tari.

Mi-e din ce in ce mai dor de Grecia si presimt ca litoralul romanesc o sa ma astepte mult si bine.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Element
  |   
 2. Gabriela
  |   
 3. Ciprian
  |   
  • Raluca Popa
   |   
  • nusch
   |   
 4. Laura
  |   
 5. PKL
  |   
 6. Zoltán Márton
  |   
 7. laurentiucat
  |   
 8. laurentiucat
  |   
 9. haivas
  |   
 10. Anda
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
N-ai emigrat inca? Esti mandru de sportivii nostri? Castiga un tricou cu autograf!

Nu cred ca exista perioada in care mandria nationala sa atinga cote mai fulminante decat in perioada in care Romania...

Close