Despre fumat, sanatate publica si cum sa fim mai putin giboni

0 Flares 0 Flares ×

Continuam pe subiectul momentului cu un guest post by Alex. Cu dedicatie *si* pentru comentariul asta, in care autorul se plange ca se simte “atacat la sanatate” pentru ca acum e trimis sa fumeze in aer liber.

M-am trezit, uite-asa, intr-o duminica dimineata, bine dispus si cu chef de munca. Ca multi dintre noi, tratez Facebook-ul la modul “neserios”, gen uitat la poze, scobit in nas, ia uite-o si p-aia, she’s showing off again, stim ca de fapt se spurca cu barbata-su, dar se iubesc in poze de numa-numa. In general zambesc, inteleg, trec mai departe. Am fost si eu inculpat in stilul asta, ca atunci cand traiam momente si peisaje fantastice vroiam sa le share cu tot dinadinsul, sa stie mapamondul ca eu ma simt bine. And that’s ok. 

In dimineata asta am fost insa martori, eu si cana mea de cafea, la niste ineptii comentate pe Facebook-ul unei ilustre prietene dragi si vechi, Raluxa. Ceea ce am sa povestesc se grefeaza si pe o recenta discutie cu o alta prietena, cu care am declarat razboi “gibonilor/giboancelor” (un apelativ atat de generos incat va las pe voi sa ii atribuiti o semnificatie mai precisa in contextul de fata).

Ca sa nu mai divaghez, postul din dimineata asta se referea la noua lege anti-fumat din patria muma, Romania – call it for this purpose Romanika (yep). Postul initial lansa ideea de a ne gandi de fapt la beneficiile nefumatului, cumva la rece si in perspectiva unui om cu scaun la cap.

Romania nefumatoare, ziua 1

Pe fondul unui soc de schimbare de pattern brusc aparut in societatea romaneasca, replyurile n-au incetat sa apara de la mic la mare, de la dreapta la stanga. N-am stat sa citesc toate cele 61 de comentarii ca stiam ca am sa umplu de pete.

M-am oprit, din hazard, asupra ultimului comentariu care era sub ochii mei postat de o anume hai sa-i zicem Lina Bubulina (LB), care argumenta intr-o forma neo-class, inglis brici ca legea asta e un “bullshit” si nu numai, chiar “un cacat”. Am zis deja “okkkkk”. Logica era ca LB fusese in pub si ca erau goale, si plangea destinul chelnerior si chelneritelor care si vor pierde jobul ( acum ma gandesc ca poate e chelnerita) si ca nu era mai bine sa le lase un spatiu unde sa fumeze.

Screen Shot 2016-03-21 at 09.26.07.png

Acu, a doua parte ca sa moderez nu e total gresita (asta in Franta se face, cica in UK nu se face, in SUA stiu sigur ca nu se face in Massachusetts si NY state, da nu sa nu aveti grija se fumeaza in Mississippi cel mai poor state oriunde). 

Totusi, replica initiala de a pune legea asta jos m- a facut sa-mi imbratisez cana care plangea de nervi.

Am decis ca atare sa scriu, pentru ca e revoltator, e revoltator pentru ca nu mai inteleg ce este cu oamenii azi, in 2016. Trebuie sa-i trimitem iar la scoala? Trebuie sa le detaliem pe fata: “hai sa-ti explic bunul simt?”. Ma uit la monitor si mi zic “ nu inteleg ce nu intelegi” acestei LB. Asa ca am zis – hai sa-mi dau din timp si sa scriu, pentru ca poate cineva acolo sus ne iubeste si ne va intelege.

Deci, draga LB (care se intampla sa fii reprezentatea unei mase si scoli de gandire) eu as vrea sa-ti spun ca exista o logica pe lumea asta si ca, dupa cum ti-am transmis imi doresc ca oamenii din liga ta sa nu ajunga in functii de conducere (din pacate ajung). Cum o fi asta oare ca pui cancerul de plamani dupa jobul chelnerilor? Cum o fi asta ca nu-ti dai seama ca aici e vorba de a educa o natie sa faca ceva bine si ca ti-e teama de o mica fractiune de oameni ca-si pierd joburile. Oare nu intelegi ca aici e vorba de raza lunga de actiune? JeeWee.

Am sa-mi iau rolul de medic in maini, sa inteleg ca poate societatea nu si-a facut meseria si sa-ti reexplic cu cea mai mare marinimie cum stau lucrurile. Ca eu cred ca nu stii despre ce vorbesti.

Cancerul vine primul, banul al doilea

Legile antifumat au inceput in lumea moderna de prin 85 in State. Baza teoretica pentru anti-fumat a fost urmatoarea: fumatul la a doua mana creste prevalenta bolilor de plamani, emfizem, bronsita, boli cardiovasculare insa meta-analize solide facute pe esantioane imense de pacienti au gasit ca fumatul creste si prevalenta cancerului pulmonar (eu cred ca in 2016 asta este o informatie deja de duzina insa ma simt obligat sa o repet).

Ca atare, serviciile de sanatate publica s-au sesizat in lumea toata si au luat masuri. Masurile astea sunt gandite, strategizate, facute modele matematice, bref, un oras intreg munceste pentru genul asta de date. Nu sunt masuri luate la intamplare.

Mai exista o implicatie indirecta la care LB sunt destul de convins sa cred ca nu s-a gandit. In momentul in care se fumeaza in fata tuturor in baruri si puburi, cei tineri invata ca asta este un comportament adecvat, aliniat la norme. Trendul social incepe de acolo.

In momentul in care banezi fumatul, societatea invata ca asta nu este un role model bun, incepe sa-si puna intrebari. Asta s-a intamplat in SUA (vorbim de anumite state din SUA) unde oamenii care fumeaza sunt cumva intelesi ca avand un obicei daunator. Nu-i pune nimeni la zid, fiecare e liber sa faca ce vrea insa chiar si aia care fumeaza inteleg ca asta nu e un model bun, ca poate dauna. Multi dintre cei care fumau au renuntat, pentru ca nu mai era simplu sa fumezi, pentru ca nu mai aveau parteneri de fumat, pentru ca clica sociala se stricase.

Stii ce fac ei azi? Zic “merci”. Eu sunt unu dintre ei. Va rog nu veniti cu argumentul medieval “americanii sa faca ce vor, ei da-i dracu de americani”, privim aici logic si nelegat de rasa si natiune ce se intampla.

Chelnerii s-ar putea sa aiba mai putin de lucru o perioada de timp, asa este. Dar sanatatea publica vine prima, cancerul vine primul, banul al doilea. Aia nu pot eu sa inteleg la fumatorii care se plang ca nu se mai pot desfasura in spatii inchise. Cum pana mea gandesti, frate? Te-ai gandit vreodata cat te costa ala cu emfizem pulmonar care la 40 de ani nu poate sa munceasca de la fumat, ca are nevoie de tratament si sta acasa ca leguma? Se numesc costuri directe si indirecte si te costa si pe tine, LB. Asta sa nu vorbim despre suferinta umana.

Deci ca sa inchei pledoaria, era de asteptat ca legea asta va declansa polemici, ca oamenii se vor panica, ca unii fumatori o sa-si arate boasele. Dar nu e asa, legea asta e buna. Va avea un impact puternic in 5 ani de aici pentru sanatatea natiunii, pentru obiceiuri bune si constructive. Oamenii vor ramane liberi sa fumeze, insa nu-mi lua mie libertatea de a sta sa beau o bere si sa nu-ti miros locomotiva, ce zici?

Si mai citeste….face bine la lobul frontal!

Credem intr-o lume mai buna, nu?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Emil Tamas
  |   
  • Raluca Oda
   |   
 2. Teodora
  |   
 3. Petcu Irina
  |   
 4. Amy
  |   
 5. o femeie
  |   
 6. Pest Control
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Romania nefumatoare, ziua 1

Desi de ieri s-au pus in miscare parghiile noii legi antifumat, abia azi a intrat in vigoare. Iar vocile fumatorilor...

Close