Pablo Francisco: prea putine glume, prea multe onomatopee

0 Flares 0 Flares ×

Am fost acum cateva luni la showul lui Eddie Izzard de la Sala Palatului (nu stiu de ce n-am scris despre asta la vremea respectiva) si am plecat de acolo cu maxilarul intepenit de ras. Omul a intrat pe scena singur si, timp de doua ore, s-a desfasurat in asa mod incat la un moment dat mi s-a blocat functia motorie care pune rasetul in actiune, asa ca aveam un chip lipsit de expresie, in timp ce la interior ma tavaleam pe jos de ras.

Am facut introducerea asta pentru a sublinia diferenta uriasa intre showul lui si ce s-a intamplat ieri seara la Pablo Francisco. Ok, poate ma asteptam eu la altceva. Poate glumele de pe YouTube au fost doar un indicator palid a ceea ce urma sa se intample. Poate Pablo e un interpret energic si un beatboxer iesit din comun. E irelevant.

pablo francisco la bucuresti

Aseara am vazut genul de umor a la Doru Octavian Dumitru. Nici macar Vacanta Mare n-au reusit sa coboare atat de multe trepte in beciul prostului gust si al umorului de proasta calitate. Noroc cu Teo, care a prestat exceptional in deschidere. Glume fine, ceva arogante, dialog cu publicul, toate bune si frumoase timp de 15 minute, dupa care a venit Sean Savoy cu genul de “black humour” axat pe gay, iarba si sex.

Daca ma intrebati pe mine, homosexualitatea e darul lui Dumnezeu catre comedianti. Niciunul din cei de aseara n-a ratat ocazia sa se lege de subiectul asta, ba chiar Sean interpreta rolul de gay suspect de bine pentru un tip atat de “rugged” pe cat se afisa. Oricum, daca Teo fusese chiar ok si de la Sean asta nu aveam cine stie ce asteptari, la Pablo a fost dezamagirea cea mare.

Corectati-ma daca gresesc, dar stand-up comedy presupune un discurs amuzant, inainte de toate – o insiruire de glume, predefinite sau improvizate. Sa te urci pe scena si sa mimezi un gangbang pe fast-forward, sa grohai si sa invoci sexul cu pitici ca alternativa la pedofilie, sa-ti descrii pe larg inceputul de chelie prin cantecele retarde si sa inlantui o salba vasta de onomatopee nu mi se pare stand-up comedy.

O fi omul bun la ce face, dar sa se marketeze altfel: circ, bufonerie, alt tip de reprezentatie, dar nu stand-up comedy. Pentru ca exista un Eddie Izzard, pentru ca a existat un George Carlin si altii care deja au pus eticheta asta unui alt gen de spectacol, unul la care m-as intoarce oricand, fara rezerve.

Am plecat la jumatatea numarului si nici macar nu am fost prima. Sala se prapadea de ras, ceea ce e bine, ma bucur ca s-au distrat, dar eu si alti cativa dezertori nu am fost deloc pe aceeasi frecventa cu ei.

Iar acum ma gandesc ca la un show al lui Teo as merge, ba chiar as da jumatate din pretul biletului la circul de aseara, dar pe Teo il gasesc doar in cafenele unde nu se aduna mereu doar oameni alaturi de care  as imparti o seara de hlizeala. Si atunci care e viitorul comediei stand up in Romania?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Vlad Ciulley
  |   
 2. Florica si Zicu
  |   
 3. Sabina
  |   
 4. ceicadan
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
infografic raluxa.com octombrie 2013
Infografic: statistici raluxa.com octombrie 2013

Iata ca am clipit, octombrie a trecut si a venit vremea sa continuam bunul obicei inceput in septembrie: publicarea unui...

Close