Omul care aduce cartea, cu final cu tot

0 Flares 0 Flares ×

Dimineata, inainte sa ma afund in ziua de lucru, prind dupa Stirile ProTV si pastila de cinci minute “Omul care aduce cartea“. Mi se pare una din cele mai longevive si utile exercitii de cultura de pe o televiziune comerciala, drept pentru care ii felicit pe producatori. 

Nu-mi place numele emisiunii, insa. E prea generic, prea anonim si prea trivial, iar pe mine ma trimite cu gandul spre “omul negru”. Adica, se stie ca “omul” e criticul Dan C.Mihailescu. Always has, always will be.

Apreciez stilul lui de a povesti despre o carte astfel incat sa fie accesibila publicului larg. Povesteste cursiv, cu pofta (desi e usor balbait si asta se simte pe alocuri). Zici ca poarta un dialog cu telespectatorul, ca se afla cu el intr-un cadru informal de discutii. Pleaca de obicei de la autor si de la stilul romanului, stiind sa mearga de la general spre particular si sa te “afunde” in paginile pe care le rasfoieste. Dar stie sa foloseasca si metode neconventionale de acros pentru a-ti capta atentia inca din primele secunde.

Ce nu imi place este ca uneori iti spune finalul. Adica, azi vorbea despre un roman frantuzesc (nu mai tin minte titlul, ca ma frasuiam prin casa sub iminenta intarzierii la job) si la un moment dat aud “si la final eroina se omoara, atingand implinirea prin esec”. Pai cu asa spoiler extins, mi se diminueaza orice entuziasm sa mai citesc cartea. Pana la urma, care e rolul emisiunii, sa inlocuiasca lectura prin rezumatul cartii sau sa trimita oamenii la cartea respectiva?

Si cealalta intrebare: cum reuseste omul asta sa prezinte o carte pe zi, de luni pana vineri? Adica, inteleg ca pastila nu e in direct ci este inregistrata asa ca exista un “stoc” existent de editii, dar indiferent cum face, el tot trebuie sa citeasca si sa prezinte 5 carti in 7 zile, pe durata unui an. Le citeste de pe o zi pe alta? Se inchide in weekend in casa si dovedeste 3 carti, urmand ca pe restul de 2 sa le “rezolve” in timpul saptamanii? Ca banuiesc ca mai face si altceva cu viata lui, iar rezumatele nu par scrise de altcineva, asa ca ma indoiesc serios ca are o echipa intreaga care citeste pentru el.

Cum face omul care aduce cartea sa aduca atata carte?

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. boemul
  |   
  • Raluca Popa
   |   
   • Lori Modoran
    |   
 2. Bia
  |   
 3. Maldita
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Branza proaspata de la Hochland

Cand au plecat cei de la Tnuva din Romania, au luat cu ei, vorba cantecului a.s.i.a-tic, si o parte din...

Close