Muzeele bucurestene sunt pustii. Sinistru de pustii

0 Flares 0 Flares ×

Weekendul asta am avut in vizita familia, inclusiv pe pustiulica de aproape 10 ani, asa ca le-am facut program de distractie in Capitala.

Principalele distractii bucurestene adaptate varstei fusesera deja bifate pe lista vara trecuta: Antipa, Divertiland, oraselul copiilor din Tineretului, gradina zoologica. Anul asta am adaugat pe lista, pe langa Terra Park plus o sesiune de laser tag, si o serie de muzee: Muzeul Aviatiei, MNAC, Muzeul Satului si Palatul Mogosoaia.

Ei bine, sa iti planifici vizitele la muzeele bucurestene poate fi un demers foarte trist, rezervat doar celor cu psihicul tare. Pentru ca majoritatea, pe langa faptul ca au siteuri inutilizabile, de te bazezi pe cine stie ce blog de parenting sa indexeze niste rezultate decente in Google ca sa afli programul si adresa, sunt atat de goale incat par abandonate.

Muzeul Aviatiei

In timpul saptamanii se inchide la 4 pm, deci nicio sansa sa il vizitati dupa job. Il gasiti prin Aviatiei, printre cladiri de birouri. O vizita acolo costa 10 lei / adult si 5  lei / elev sau pensionar. La banii astia, e unul din cele mai scumpe muzee vizitate, dar oricum mi se pare maruntis, avand in vedere ca o vizita echivaleaza cu un tur privat. Pentru ca slabe sunt sansele sa mai gasesti pe cineva acolo!

Muzeul are elicoptere si avioane expuse la exterior, in interior sunt doua hangare intesate de exponate, ele fiind conectate de o “strada” stilizata, o simulare foarte interesanta a vremurilor interbelice. Ai ce vedea minim o ora, iar pustii sunt de obicei entuziasmati. Din pacate, eram noi si personalul, plus niste manechine de mucava.

IMG_1213 (1)

MNAC

Cand am ajuns in curtea MNAC, eram convinsa ca muzeul e inchis, desi eram in timpul orelor de program. Nu era nicio masina in parcare, n-am intalnit tipenie de om in preajma intrarii, iar dincolo de usa de fier nu se zarea nicio miscare. Am patruns totusi, timizi, ca sa descoperim ca da, muzeul era deschis, poftiti. 5 lei biletul, daca tin minte bine.

Cafeneaua de la ultimul etaj, singurul loc unde poti admira privelistea din jurul Casei Poporului de la inaltime, era, surpriza, inchisa. In locul ei, un automat cu sucuri si sandvisuri tolera mai bine lipsa de clientela. Am pornit de sus si am coborat etaj dupa etaj sa savuram arta contemporana. Nici macar ghizi n-am prea intalnit, d-apai vizitatori…

IMG_1239 (1)

Palatul Mogosoaia

Duminica, in curtea palatului, era o forfota de eram convinsi ca o sa ne calcam pe picioare in muzeu. Se nuntea la greu, se gratarea cu indarjire, se savura peisajul. M-am bucurat, uite o zona care traieste frumos.

Inauntru, in schimb, pustiu. 5 lei biletul de adult, 2 lei cel redus, iar muzeul era gol-golut. Am schimbat cateva impresii cu ghidul, am vizitat salile de la etaj si expozitia de arta de la parter, dependintele, tot. In toata felia asta de istorie eram singuri, vazand in afara, prin ferestrele palatului, cum lumea se plimba, se pozeaza, mananca si nunteste.

***

Ideea e ca te simti tare stingher sa iti auzi doar proprii pasi prin sali imense, sa stii ca doar ochii tai descopera exponatele. Experienta de muzeu e printre putinele in care chiar apreciez aglomeratia. Un muzeu traieste prin vizitatorii sai, nu doar prin cine stie ce subventii de la stat. Iar atmosfera stinghera, de pustiu si jale, ii da vizitei tale o tenta de amar.

Iar daca te gandesti cat de tare se aglomereaza asemenea locuri in Noaptea Muzeelor, cand accesul e liber, situatia devine si mai trista. Repet, biletul intreg e cat o bere la terasa, cel redus pentru copii e cat un covrig. Duceti-i la muzee in timpul anului, in timpul vacantei, pana nu e prea tarziu pentru noi si pentru ei…

PS – singura exceptie de pe traseu a fost Muzeul Satului, care era plin de straini, paritatea fiind cam 2 straini la fiecare roman de acolo, inclusiv curatorii. 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
  1. Claudia
    |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Distractii cu World Class

Ma fascineaza World Class pentru ca, desi sunt chititi sa atraga un volum mare de clienti, inca tin nasul pe sus...

Close