Modernizarea Soselei Iancului, o bataie de joc

0 Flares 0 Flares ×

Daca Politia Romana este atat de activa in social media in ultima vreme, poate dau si de articolul asta. Cu speranta ca activitatea din social media se coreleaza, nu intra in conflict cu activitatea din teren, am sa ii rog sa se mai calmeze, ca in ultima vreme sunt foarte concentrati sa pazeasca prima banda rutiera de pe recent sistematizata Sos. Iancului din Sectorul 2 al Capitalei.

Nu stiu daca stiti, dar prin zona asta se intampla chestii interesante in perioada asta. La fel de interesante ca dormitul la cort in jungla – niciodata nu stii ce se mai poate intampla si ce animal vine peste tine.

Stimabilii de la Primaria Capitalei au sistematizat strada asta pana la epuizarea fizica si nervoasa a locatarilor. In concordanta cu geniala lor planificare, am trait 3 ani de santier pentru a moderniza linia de tramvai la pret de 10 milioane de euro kilometrul (ce de autobuze se cumparau cu banii aia…), cu doar cativa anisori inainte sa vina metroul peste noi si lucrarile, respectiv cheltuielile, sa se duca pe apa sambetei.

Ce sens mai aveau lucrarile astea, veti intreba, daca tot urmeaza lucrarile la metrou? Nu pot sa ma gandesc decat la niste conturi bancare grase, doldora de comisioane. Oricum, modernizarea asta s-a intamplat – si a durat atat pentru ca firma care executa lucrarile a si intrat olecuta in insolventa, in ciuda termenului de finalizare optimist pe care l-au oferit.

Planul initial ce prevedea locuri de parcare, nerespectat

Gropi, noroi, santier, zgomot, praf, faliment, apoi masini parcate in mijlocul strazii pe linia de tramvai, obturandu-ti vizibilitatea la condus – o splendoare de experienta de viata, dar iata-ne la finalul a 3 ani de suferinta cu o linie de tramvai proaspata, zdravan inaltata… si zero locuri de parcare rezidentiala.

Cateva sute de locuri de parcare, care existau pana acum pe toata lungimea soselei, au disparut ca prin senin.

12697265_1016528921722130_7162771772704626956_o

Sursa foto

Practic, Primaria Capitalei ne-a furat locurile de parcare. In fata blocului meu se parca in spic. Era o parcare semnalizata corespunzator prin indicatoare rutiere, unde era 100% legal sa parchezi.

In urma “modernizarii”, s-au instalat semne de “oprirea interzisa”… si locurile de parcare au disparut ca si cand n-ar fi existat niciodata. Aceste sute de locuri de parcare in spic au fost inghitite de aceasta sistematizare, fara sa ni se ofere alternativa – desi planul initial prevedea parcari supraetajate printre blocuri.

Suntem invitati sa ne caram mobila pe jos de la Obor

Parcarile nu s-au intamplat, dar din pacate, masinile noastre au continuat sa existe. Si, desi cu draga inima as plati pentru un loc de parcare, nu exista nicio optiune prin zona. Cand suni la Primarie sa intrebi  “Bun, si eu unde parchez acum?” ti se zice ca mai sunt locuri libere la parcarea de sub Pasajul Obor.

Nu pot sa nu remarc nota hilara a raspunsului, care te trimite sa parchezi la 3 km distanta, pe 10 lei ziua, intr-o parcare din care constant se sparg masini. Ce combinatii s-or face cu parcarea aia, de o tot promoveaza edilii?

Dar e ridicol sa fii trimis acolo. Sa zicem ca te duci sa iti faci cumparaturile din hypermarket, ca tot omul. Pe Iancului, acum, nu mai poti opri nici cat sa iti descarci sacosele. Pac, vine Politia – foarte vigilenta, de altfel – si iti da amenda. Magazinele nu se mai pot aproviziona cu marfa. Masina curierului care iti aduce televizorul comandat pe emag nu mai poate opri ca sa iti fie livrat coletul pana la usa, asa cum se cuvine. Ai bagaje? Ghinion. Trebuie sa te muti? Ghinion, plimba-te cu sifonierul in brate, ca nici pe trotuar nu mai poti intra. Legal, nici taxiul nu poate sa mai opreasca si sa te ia de acasa.

Pentru ca acum Politia pazeste soseaua Iancului de “infractorii” care opresc chiar si 20 de secunde, in loc sa isi vada de traficul infernal din zona 0 si 1 a Capitalei sau de adevarata infractionalitate. Parca suntem sub amenintare terorista.

Sursa foto

 

Cat despre fluidizarea circulatiei astfel obtinuta – autobuzele trebuiau sa circule pe linia de tramvai, dar executia de tip Caracal a statiilor nu permite ca doua autobuze venind din sensuri diferite sa incapa simultan in statiile prea apropiate una de alta. De-aia, acum autobuzele descarca pe prima banda, acum rezervata in intregime pentru ele. In plus, avem cinci semafoare in plus (necoordonate!) pe un tronson de un kilometru si tramvaiul cel nou va insemna o sarcina ingreunata pentru executia viitorului metrou, unde vor fi necesare investitii in plus pentru a sustine aceasta greutate.

Totul pe 60 de milioane de lei din bani publici, iar consecintele le platim noi, contribuabilii rezidenti ai zonei.

afis

Afisaj electoral dupa marea realizare urbanistica

Asta e trista realitate pe care ne-au pus-o in brate imbecilii de la Primarie. Ce e paradoxal e ca Iancului e, cu adevarat, o zona rezidentiala. Doar un IQ subunitar putea neglija asigurarea locurilor de parcare in noul proiect, avand in vedere ca putine alte lucruri se intampla aici. Zona e croita, in mod evident, pentru locuitori care dimineata se urca si in autobuz, dar si in masina personala: ba un pet shop, un Mega Image, o frizerie, o croitorie, ingrediente obisnuite ale vietii de cartier. Pentru ca hei, aici locuiesc oameni care, guess what, au nevoie sa parcheze.

Repet, as plati cu draga inima pentru parcare. Nu simt ca mi se cuvine ceva pe gratis. Dar nici nu cred ca banii mei de impozite ar trebui sa sponsorizeze o asemenea bataie de joc.

 

Citeste si:

Razboi psihologic cu vecinii de vizavi

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Adina
  |   
  • Raluca Oda
   |   
 2. cristi
  |   
 3. Kap
  |   
  • Raluca Oda
   |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Vinerea, zi scurta

M-a inspirat articolul lui Zicu si scriu pe fuga, nu cumva ma prinda 12 noaptea fara articol pe blog. E vorba de vinerea...

Close