O ipostaza la metrou

0 Flares 0 Flares ×

Inainte sa se inchida statia de metrou de la Victoriei, am circulat si eu cu metroul candva saptamana asta pe acolo. Era dupa-amiaza si metroul tocmai incepea sa se aglomereze cu lume aflata in drum spre casa.

Pe la Stefan cel Mare, asa, l-am zarit. Eram in spatele lui, el fix in dreptul usii vagonului. Un nene la camasa.

Sa ne intelegem, vremea nu era asa permisiva ca azi, cand mai-mai ca te-ai fi crezut in mijloc de martie. Eram inca sub imperiul valului de frig de trista amintire care a stat cu noi cel putin o saptamana. Pana si in metrou, toata lumea era incotosmanita cu geci, fesuri, fulare, bocanci.

Mai putin el, care statea nestingherit in picioare, uitandu-se in gol undeva dincolo de usa, nepasandu-i de aglomeratie si de felul in care iesea in evidenta. Parea in lumea lui, decupat din alt anotimp si alt univers. Un barbat inalt, masiv, inca bucurandu-se de apusul primei tinereti, in camasa lui rosie care facea ditai nota distincta. Nu-i zaream fata, eram prea in spate, prea scunda. In schimb, m-am gandit vreme de vreo doua statii cum o sa iasa el asa din metrou. Unde o sa se duca? Afara erau -10 grade. Poate ramane prin statie, undeva? Poate il asteapta cineva?

Sau poate a patit ceva. Are o nevoie. I s-a intamplat o nenorocire. Poate i-a fost furata geaca. Sau poate a daruit-o de buna voie cuiva care avea mai multa nevoie, vreunui om al strazii? Ce caracter generos si nesabuit ar fi, in situatia asta. Dar de el cine are grija? Un suflet delicat, care isi ofera haina de pe el…

Am meditat pe tema asta, nedumerita, pana la Iancului. As fi emis mai multe ipoteze, dar l-am vazut cum se pregateste sa coboare – si, de fapt, asta era si statia mea. M-am apropiat de el si m-am lamurit: avea geaca pe un brat, dincolo de unghiul vizual care mi-ar fi permis sa inteleg ce si cum.

Adevarul, mult mai trivial, l-am inteles in timp ce treceam pe langa el pe peron. Mai precis, cand mirosul mi-a mutat un pic nasul din loc. Realitatea prozaica e ca omul duhnea ca un sconcs. Era, de fapt, un transpirator excesiv.

Si, cumva, intelegand chestia asta, nenea urat mirositor imbracat in camasa mi-a devenit si mai simpatic. Pentru ca mi-a fost clar ca voia sa menajeze omenirea de la o situatie extrema, care s-ar fi produs daca ar fi calatorit cu geaca pe el si s-ar fi dezbracat ulterior in public.

shutterstock_145424914

Foto: Shutterstock

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Tags:

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Legea antifumat a salvat adevaratele victime ale rasfatului nostru

Dupa ziua de ieri, fumatorii s-au impartit in doua tabere: cei care inteleg ca viata poate continua si daca iesi afara...

Close