Mersul la psiholog, un obicei sanatos

0 Flares 0 Flares ×

Unul din cele mai mari beneficii pe care le-am avut in campania Obiceiuri Sanatoase sustinute de Activia a fost faptul ca m-am gandit sa merg la psiholog, pentru a incerca pe pielea mea terapia si a vedea daca mi se potriveste. Un context favorabil m-a ajutat astfel sa descopar ca mersul la psiholog e un obicei cat se poate de sanatos.

A beneficia de psihoterapie in Romania vine cu un usor stigmat, chiar daca lumea e din ce in ce mai obisnuita cu asemenea practici. Totusi, o urma de spranceana ridicata ramane in locul unde altadata se punea direct eticheta de “nebun de legat” celui ce frecventeaza asemenea servicii. Sa primesti ajutorul unui specialist, insa, te cam face chior in regatul orbilor, pentru ca ajungi sa iti intelegi viata si personalitatea mai bine decat cei ce se tin pe pozitii si se considera “sanatosi”.

Sanatosi suntem toti, dar asa cum unii dintre noi se duc la sala pentru a se mentine in forma, altii merg la psiholog pentru a-si pastra echilibru, a-si intelege mai bine viata si chiar a se descarca emotional de un balast pe care il poarta fara sa-si dea seama.

Pregateste-te sa discuti de copilarie

Inconstientul este ca o apa, ca o ciorba in care plutesc de-a valma informatii, amintiri, crampeie din viata. Nu sunt aranjate cronologic si nici intr-o logica anume. Multe asocieri le descoperi in cabinetul psihologului, multe revelatii te izbesc acolo.

In cabinet se discuta mult de copilarie, de ipostaze din viata de copil, de familie, parinti, lucrurile care ne-au afectat cand eram mici. Din copilarie se deslusesc multe, de acolo “se da tonul” multor probleme, aspecte de comportament sau lucruri care ne afecteaza.

Proverbiala canapea

Statul pe canapea nu e doar un cliseu din filme, ci chiar se practica in realitate. Pacientul este incurajat sa se intinda si sa discute cu ochii in tavan pentru ca, evitand contactul vizual cu terapeutul, se favorizeaza cunoasterea de sine, contactul cu propriul eu. Astfel psihologul devine o “voce din off” care intervine pe alocuri cu intrebari sau precizari, ghidandu-ne sa descoperim singur informatii, sa ne tragem propriile concluzii.

E foarte important de ştiut că rolul psihologului nu e acela de a-ţi spune ce să faci, ci de a te îndruma să-ţi gaseşti singur calea şi ieşirea din haţişul întunecat al minţii. Te ghidează prin intrebări şi găsindu-ţi singur răspunsurile, te simţi bine ştiind că soluţia e în mâinile tale, trebuie doar să-ţi ajuţi mintea să facă ce-i spui.

Tomata cu Scufita – Nu esti nebun daca mergi la psiholog

“Imi dai mie banii aia si te ascult eu”

Cu variatiunea “Pai iti ziceam si eu acelasi lucru gratis”. De fiecare data cand ajungi sa mentionezi ceva ce s-a discutat in cabinetul psihologului – uneori benevol, alteori intrebat de-a binelea – ciorchinele de reactii umane va contine invariabil si afirmatiile de mai sus.

Cel mai bine e sa pastram pentru noi ce s-a intamplat in cabinetul psihologului – oricum, dupa sedinta exista o perioada in care lucrurile petrecute in cabinet sunt “digerate”, in care de obicei recapitulezi ce s-a discutat, ce ai aflat despre tine.

Cu toate astea, tocmai acest “trecut sub tacere” imprima caracterul asta patologico-exotic mersului la psiholog, lasandu-i pe cei din jur sa-si imagineze camasa de forta, spumele de la gura si in general tratamentul aplicat unui nebun.

Scump, doamna, scump!

Intr-adevar, sedinta de 45 de minute este 100 de lei, de obicei se merge o data pe saptamana asa ca la finalul lunii se aduna o suma frumusica pe care o cheltui pe mentinerea tonusului emotional. Iar daca “sari” o sedinta esti pus sa o platesti cand revii, pentru a valoriza cu adevarat un asemenea tratament si a-ti crea reflexul de a respecta programul.

Nu esti nebun daca mergi la sala

N-am gresit intertitlul, el exprima foarte bine ce vreau sa zic: nu esti nebun daca mergi la sala, daca tii regim, daca inveti un instrument muzical sau o limba straina. La fel, nu esti nebun daca vrei sa-ti intretii psihicul, sa clarifici anumite aspecte din viata ta cu un specialist care sa te ghideze sa-ti gasesti singur raspunsurile.

E OK și să te duci la psihoterapeut. Nu e o rușine! Dimpotrivă, aș zice: e un semn de inteligență. Numai oamenii inteligenți vor să înțeleagă la modul profund ce e cu ei, să schimbe ceea ce le face rău și să-și reașeze mintea, sufletul și sănătatea psihică pe temelii mai solide, după ce le dau la o parte pe cele pe care le-au descoperit șubrede.

Simona Tache – Depresia este o boală și… da, te poate lovi chiar și pe tine!

Dupa cum vezi din citatele de mai sus, nu sunt prima bloggerita care se arata adepta psihoterapiei. Intamplator sau nu, “psiholog” e unul din cuvintele pe care le tastez aproape mereu gresit – si totusi, privesc acest demers ca pe un obicei cat se poate de corect.

Asadar, in panoplia de Obiceiuri Sanatoase inscriu astazi cu brio mersul la psiholog. Ca de obicei, astept si exemplele voastre personale in comentarii, ele ma ajuta mereu sa ma ghidez.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Cristi Mosora
  |   
  • Raluca Popa
   |   
 2. Lucica
  |   
 3. Alexandra
  |   
  • Raluca Popa
   |   
 4. Sunshine
  |   
 5. crisa l
  |   
 6. kellogs
  |   
  • Cristi Mosora
   |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Corijent sau premiant la geometrie?

Desi in scoala generala ma dovedisem oarecum buna la matematica, in liceu m-am mutat la clasa de uman, iar relatia...

Close