Mamografie la Medas

0 Flares 0 Flares ×

“Si totusi, de ce vreti sa efectuati mamografia asta? Nu vreti mai bine sa incepem investigatiile cu o ecografie mamara?” Doamna in uniforma alb-rosu de la receptia Medas Unirii ma priveste contrariata, suprapunandu-si indoielile peste toata politetea de care poate da dovada o doamna receptionera de clinica privata.

Reiau explicatia pe care i-am oferit-o si colegei de la telefon, cand mi-am facut programarea asta. Sunt bloggerita si vreau sa testez buchetul de oferte Medas de martisor pe pielea mea. Mai concret, pe sanii mei.

Mai relaxata si pusa in tema decat alte doamne de receptie carora m-am recomandat drept bloggerita in viata asta, femeia intelege si ma conduce intr-un cabinet, unde ma intampina o doamna doctor radiolog cu o hartie-disclaimer pe care trebuie sa o semnez, inainte sa ajung fata in fata cu aparatul denumit Mammomat:

mammomat

Mamografia presupune radierea tesuturilor, asa ca nu este o investigatie de rutina. Inainte de 40 de ani, se face doar la recomandarea medicului, nefiind la fel de relevanta precum ecografia mamara care “vede” mai mult din sanul tanar.

Mamografia e o procedura un pic dureroasa, aveam sa descopar, pentru ca sanul este presat la maxim in aparatul ala pentru a fi fotografiat cat mai vizibil din mai multe unghiuri.  Pentru cateva secunde, mamommatul este un instrument al torturii. Toata interventia dureaza maxim 20 de minute, iar rezultatele sunt gata in cateva zile. De vineri incoace, inca le mai astept.

Ce-am invatat eu din experienta asta? A fost in primul rand o lectie de awareness care m-a intors cu gandul la palparea sanilor, ca prim pas al metodelor de investigatie. M-a facut sa ma intreb, in timp ce eram “conectata” la mamomat, cum ar fi daca mi s-ar descoperi acum un nodul. Si mi-a readus in vene frica aia sanatoasa, aia care te tine sa nu te neglijezi.

Poate n-o sa mai fac o alta mamografie in urmatorii zece ani. Sa dea Dumnezeu sa n-am nevoie. Dar cu siguranta ma voi gandi mai des la sanii mei si voi trata mai serios preventia la capitolul asta – si va invit sa faceti la fel, chiar daca nu ajungeti la investigatii medicale.

Dar daca va bate gandul de-o intalnire cu Mamommatul care sa va asigure ca sunteti ok sau sa depisteze din timp vreo – Doamne fereste – problema, la Medas mamografia face parte din buchetul de investigatii promovat in perioada asta, sub ideea ca martisorul cel mai frumos e propria-ti sanatate.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Coana Zoitzica
  |   
  • Raluca Popa
   |   
 2. geany
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Lady Bloggers Party sau de ce merg la petreceri cu bloggeri

Nu merg nici pentru pozitionare, nici pentru a genera content relevant pentru blogul meu. E ca si cand m-as duce...

Close