Ati dus internet shamingul prea departe

0 Flares 0 Flares ×

Stiti ce faceam eu ieri dimineata? Stiti, ca v-am povestit luni, printre smiorcaieli: m-am dus la politie, sa dau o declaratie. Mai precis, am petrecut acolo o ora si ceva completand declaratii si formulare, dupa semnalarea unui act de vandalism comis in jungla de vizavi.

Ce se intamplase? Mi-am gasit oglinda de la masina data peste cap si cu capacul zburat. In conditiile in care ea se pliaza automat la inchidere, sansele sa fi fost un accident en passant sunt aproape nule. Vorbim de o oglinda electrica – incalzire, reglare electrica, semnalizare, blind spot assist si alte blinguri.

Ce am facut in momentul zero, atunci cand mi-am gasit oglinda vandalizata pentru ca am indraznit sa parchez in dreptul gardului unui berbec teritorial, care isi adjudeca spatiul public? Am sa va spun ce N-AM facut: NU am pus pe Facebook! M-am dus la Politie si am semnalat problema.

Ma rog, povestea e mai lunga – am trimis o reclamatie prin email, i-am sunat, seara am fost la ei la sectie, a doua zi la service dupa constatare, cand a preluat un agent dosarul m-a chemat sa revin la sectie samd.

La ce bun sa fi postat pe Facebook? Cu ce ma ajuta? “Dati share, poate gasim vinovatul”?? Din cate stiu, inca avem institutii publice care se pot ocupa de problema noastra. Ok, mai gasim o bicicleta pe ici colo, mai returnam un catel pierdut proprietarului de drept, foarte bine. Dar, in cazul in care patiti ceva nasol, nu Facebook-ul e primul aliat la care sa apelati. Asumati-va disconfortul de a apela la caile legale, pentru a rezolva problema ca un adult, in loc sa cereti prietenilor like-uri si share-uri, solicitandu-le sa adere la indignarea voastra.

Nu e usor sa iei calea legala, evident. Politia m-a sunat dupa o saptamana, cand repartizase dosarul unui agent, asa ca ieri dimineata la 8 eram la el in birou, completand formulare. Dotarile din birou erau de toata jalea – mobila veche, un calculator la 5 birouri – si ala cu Windows 95 si monitor CRT. Pe masura ce parcurgeam hartoaga dupa hartoaga ma cuprindea un sentiment de inutilitate care a disparut cand am realizat ca, de fapt, demersul meu este MULT mai util ca postatul pe Facebook.

Masinile parcate pe trotuar se semnaleaza la politie, nu pe pagina “Ai parcat ca un bou”. Buletinele gasite pe strada NU se pun pe Facebook, se duc – ati ghiti – la fucking politie. 

Altfel ce urmeaza? Nu dati nelegiuitii in judecata, scoateti-i in piata publica virtuala, faceti-i de rusine pe Fb! Nu va recuperati un prejudiciu in bani? Nu-i nimic, aveti like-uri! Uitati-va la asta, tocmai a omorat un om, dati share poate il cunoaste cineva! Dati-i tag, sa il facem de rusine, mai ales ca acum avem feelings si putem sa ne aratam cu totii suparati!

public shaming

PS – Oglinda s-a dovedit o supravietuitoare, asa ca mari prejudicii n-am avut, dar mi-am mentinut plangerea. Pentru ca vreau ca pe bizon sa il viziteze cineva in uniforma care sa ii aduca la cunostinta consecintele unui asemenea gest. Poate data viitoare o sa se gandeasca la consecinte inainte sa treaca la zgariat caroseria, rupt stergatoare, dezumflat cauciucuri si restul meniului de ghiortaisme care se intampla frecvent in zonele rezidentiale din Bucuresti. 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Daniel Pintilie
  |   
  • Raluca Oda
   |   
 2. L'honoree
  |   
  • Raluca Oda
   |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Piticii cu perdeaua

Iubesc perdelele. Simt ca, fara ele, casa mea ar fi incompleta. Oricat as admira si as cocheta cu alternativele de...

Close