Haiti

0 Flares 0 Flares ×

Operatorul de telefonie mobilă Orange România susţine campania de colectare de fonduri prin punerea la dispozitie, în mod gratuit, a numărului de SMS 887 pentru donaţii. Valoarea unui mesaj este de 2 euro la care nu se aplică T.V.A.

Pentru donatii online se poate accesa site-ul www.crucearosie.ro. Conturile speciale, în care pot fi depuse contribuţiile in bani, sunt deschise la BRD, Sucursala Piaţa Romană:

LEI: RO02BRDE410SV61136934100

EURO: RO35BRDE410SV27880794100

Apelul de azi nu are o poveste atasata la el. N-o sa poleiesc frumos drama acestor oameni ca atunci cand va uitati la ea sa vi se reflecte propria umanitate.

Pe ei nu ii vedeti in fiecare zi la televizor sau pe strada, nu va puteti urca in masina sa va duceti la ei cu ajutoare, ei nu au avut sustinerea unei campanii puternice in perioada sarbatorilor. Ba chiar nenorocirea lor a avut parte de deficitul de imagine al celor 50 000 de euro donati de un stat european care ar fi putut oferi mult mai mult daca nu s-ar fi numit Romania.

Dar stai! Tu, romane, iti meriti tara sau nu? Am citit recent atatea exprimari ale indignarii vizavi de comisioanele percepute de banci in cazul donatiilor, de mogulii politici care nu misca un deget, de lipsa reciprocarii. Unde exista o sursa de revolta, romanul o prinde si se agata de ea, ca scuza pentru umanitatea de care se dezbraca.

Iar ei si-au ales prost geografia si momentul pentru a fi ajutati. Pentru a rezona, nefericirea umana are nevoie de proximitate (ce treaba am eu cu haitienii, nu i-am vazut si n-o sa-i vad niciodata, da-i incolo), de conjunctura (la noi mor oameni pe strada de gripa porcina, de frig sau de criza!), de reciprocitate (unde erau haitienii acu’ doi ani la inundatii?), de rasplata (cum sa donez fara sa primesc un calendar, o bratara, o insigna ceva?) si asa mai departe.

Astfel foamea, durerea, pierderile umane si materiale de pe alta regiune a globului se estompeaza intr-o stire de televiziune sau intr-un apel umanitar ca asta, care piuie slab pana cand se stinge, fara rezultate a cate 2 euro bucata. Iar ipocrizia te va determina sa-i dai cinci lei cersetorului de la colt, sa cumperi un calendar sau sa donezi o jucarie veche unui orfelinat fara sa te gandesti ca sute de mii de oameni mor de foame sau de durere in Haiti.

Sunt prea departe sa ii auda constiinta unui roman in Romania.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. B
  |   
 2. CORINA
  |   
  • ralucaoda
   |   
 3. Maria
  |   
  • ralucaoda
   |   
 4. Maria
  |   
  • ralucaoda
   |   
 5. Catalin Stanoiu
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
UX = perceptia utilizatorului

Plecand de la provocarea de acum doua articole, si anume a se gasi cel mai bun termen din limba romana...

Close