Foame mare la Facebook

0 Flares 0 Flares ×

Promisiunea Facebook troneaza de ani bun pe prima pagina a retelei sociale, cand la invitatia de a-ti face un nou cont si de a le darui, de bunavoie, inca un pion din multimea celor care sunt dupa aceea impachetati in targetari atent mestesugite si vanduti advertiserilor: it’s free.

free facebook

Asadar, cand iti faci un cont nou, ti se sugereaza ca nu vei plati niciodata pentru a folosi Facebook. In fond, daca nu platesti, esti marfa vanduta, logic, deci intr-un fel sau altul se descurca ei sa monetizeze reteaua. Toate bune si frumoase, dar dupa o listare dubioasa la bursa si dupa ce si-au ascutit EdgeRankul ca sa arate cat mai putine postari (a se citi cat mai relevante, din punctul lor de vedere) in newsfeed, Facebook o ia pe cai din ce in ce mai gresite.

Sa zicem ca in cazul brandurilor e relativ de inteles de ce Facebook le forteaza mana si buzunarul, e vorba de businessuri. Desi e de porc sa investesti de doua ori: ca sa ajunga postarile la fani ar trebui platesti de doua ori, o data ca sa iti cresti baza de fani prin anunturi de tip “get more likes” si a doua oara ca sa ajunga continutul prin “sponsored stories”.

fb

Dar recent Facebook a inceput sa bage mana si in buzunarul utilizatorilor, mai intai replicand mecanismul de “sponsored stories” la un nivel simplu – achiti 1$ si iti aratam postarea la prieteni, fara sa iti prezentam prea multe explicatii dupa aia despre cum ti-am cheltuit banii. Pentru ca, nu-i asa, relevanta se plateste: ce conteaza ca noi, Facebook, am calculat un algoritm prin care sa afisam continutul postat de tine doar prietenilor pentru care acel continut e relevant. Daca platesti, poti sa treci in fata.

Mi se pare foarte neplacut sa trebuiasca sa dau bani ca sa vorbesc cu prietenii mei, dar fie, am zis. Algoritmul de relevanta previne abuzul de “friend request”-uri pentru simplu scop de a spama oamenii respectivi, iar plata simbolica devine o solutie de a-ti arata buna credinta. Dar recent suma a fost crescuta de la 1$ la 6.99$ si sunt foarte curioasa de modificarea mercurialului. Mai ales ca, repet, Facebook nu-ti da prea multe detalii despre cum ti-a cheltuit banii. E un fel de “taxa de protectie” sau, mai degraba, “taxa de trecere”.

FB milog 2

Asta a fost dovada de foame #1. Dovava #2 am vazut-o in newsfeed si e postata de Laura Plugaru: daca vrei sa trimiti mesajul unui utilizator care nu e in lista ta de prieteni, plateste suma asta ca sa nu iti trimitem mesajul intr-un folder pe care acel utilizator nu il verifica niciodata. Pentru ca, din nou, statutul de spammer sau de irelevant se sterge cu bani!

FB milog

Ce urmeaza, Facebook? Ma gandesc la doua directii :

– daca vrei extra features, platesti: asta poate fi impinsa la extrem, de pilda “albumele cu peste 20 de fotografii vor fi taxate”. Sau “aceasta poza e prea rosie, te rugam sa platesti”.

– ca sa dovedesti ca nu esti spammer, platesti: aceleasi features se pot justifica din perspectiva in care Facebook a actionat pana acum, adica “albumul asta are prea mule poze si s-ar putea sa fii spammer, deci platesti” sau “aceasta poza e prea rosie, s-ar putea sa fii spammer, te rugam sa platesti”.

Mi se pare o atitudine care o sa le creasca sporul negativ. Si asa e cam plictiseala in ultima vreme pe Facebook. Brandurile sunt dezamagite ca au platit de doua ori sa discute cu niste oameni care nu vor sa cumpere nimic, utilizatorii incep sa se oripileze ca sunt trasi de maneca si de portofel, launcher-ul ala de Android imita iPhone pana la obsesie, iar Tumblr a ajuns pe primul loc in SUA in segmentul 18-24 de ani.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Doaruncetatean
  |   
 2. daniel rus
  |   
 3. Raluca Popa
  |   
  • Doaruncetatean
   |   
 4. Andrei Daniel
  |   
 5. Iuliana
  |   
 6. cd
  |   
 7. Yamasha
  |   
 8. Bogdan
  |   
 9. shambalic
  |   
 10. maddy
  |   
 11. vlad21
  |   
 12. Maldita
  |   
 13. Cristian
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Ploaia, acest dublu afront!

Ca Murphy traieste si se manifesta in fiecare zi nu e o noutate, deci nu e nevoie sa v-o zic...

Close