Doua lucruri care ma nedumeresc la Vocea Romaniei de anul asta

0 Flares 0 Flares ×

Nedumeririle mele nu sunt legate de Tudor Chirila. Mi se pare ca locul lui este pe scaunul ala de jurat mai mult decat era cazul la Brenciu, pe care nu-l prea sufeream. Chirila mi se pare ca seamana cu un Adam Levine de Romania, poate ceva mai viu decat solistul Maroon 5 dar tot genul care tintuieste concurentii cu privirea si se concentreaza mai mult pe ei pana apasa pe buton, si abia dupa aia incepe balciul.

***

Nedumerirea nr.1 e legata de prezenta intr-un talent show a unor fosti artisti mai mult sau mai putin consacrati, dar cu siguranta confirmati la un moment dat in showbizul romanesc. Cum ar fi, de exemplu, Ana Maria Georgescu – fosta castigatoare de festival Mamaia si protagonista unui mai vechi slagar, Ochii tai.

Melodia asta, de exemplu, are peste 1,7 milioane de vizualizari pe YouTube. Tipa nu e chiar anonima, deci. A trecut printr-un studio, a inregistrat niste muzica, probabil a fost si prin ceva concerte. Si totusi n-a reusit sa se ridice suficient incat sa fie de cealalta parte a concursului, in juriu. Asa cum se intreba Maldita pe Facebook: “Pe fata asta n-a propulsat-o câștigarea festivalului Mamaia acum 100 de ani, dar speră să o ajute Vocea României?”

Pe bune acum – farmecul unui talent show de genul asta e ca aduce necunoscuti-surpriza in fata unui public satul de lalaielile fredonate deja in heavy rotation pe radiouri sau la televiziunile de nisa. Sa aduci printre concurenti o fosta vedetuta nu e doar trist, dar impune concursului o nota frustranta. E ca si cand ai pune in promo-ul unui film finalul – da, e spectaculos, dar le strici experienta oamenilor. In plus, concursul devine searbad cand o concurenta care a trecut nu doar prin lectii de specialitate, dar si prin experienta scenei vine si se aliniaza cu niste amatori, la fel de onest cum batausul liceului ii zburataceste pe tocilari in pauza mare.

Eu percep Vocea Romaniei ca pe un show de descoperit si propulsat talente, nu de reciclat foste aparitii care si-au cheltuit cele 15 minute de faima si se intorc acum pentru mai mult. Daca ai fost pe sticla, ai cantat pe scene mari, ai colaborat cu case de productie si ai scos single-uri sau albume intregi, poate e cazul sa iti temperezi entuziasmul si sa te gandesti ca nu doar pici in ridicol, ci dezechilibrezi intreaga dinamica a spectacolului.

***

Nedumerirea nr.2 e pe partea de social media. Eu scriu despre Vocea Romaniei de cand a fost difuzata in Romania prima editie. De atunci mi s-a mai dus entuziasmul, dar e un subiect destul de popular pe acest blog si pe conturile mele sociale. In timpul asta, am asistat si m-am implicat in zeci de editii comentate pe Twitter, unde hashtagul #VoceaRomaniei aduna rauri de comentarii la fiecare difuzare. Practic Twitterul devenea un mare fluviu de mesaje legate de #VoceaRomaniei din toate partile, pana la punctul cand cei ce nu se uitau isi dadeau sign out (“revin maine pe Twitter, sunteti insuportabili cu #VoceaRomaniei a voastra”). Pe scurt, cred ca e unul din cele mai active si sustinute hashtaguri din showbiz.

Luand asta in calcul, ce cap limpede din noul ProTV s-a gandit ca e bine sa se asocieze (pentru prima data oficial) cu ALT hashtag pe care sa-l recomande telespectatorilor? Si nu orice inventie, ci unul care arata si urat, e greoi (format din 3 cuvinte) si e valabil doar vinerea!

Bxy6l0GIEAA55fU

ProTV, ce se intampla martea? Aveti alt hashtag? Telespectatorii trebuie sa isi faca temele, sa faca research despre cand se foloseste un hashtag si cand altul? Daca mutati finala intr-o sambata, schimbati si atunci? Va spun eu ce o sa se intample – oamenilor o sa li se falfaie de hashtagurile voastre si o sa se duca acolo unde e conversatia si schimbul de impresii, adica pe #vocearomaniei. Si voi sunteti nebuni daca vreti sa ii scoateti de acolo in loc sa va implicati si sa incurajati conversatiile pe un canal care suna natural si e mai relevant pentru brand.

Era social TV abia a inceput. Am inceput, de catva timp incoace, sa vedem hashtagul pe ecran cand urmarim un serial din afara, tocmai pentru ca asta incurajeaza interesul sporit al telespectatorilor catre discutiile de pe second screen. Anul asta, a inceput si Romania sa se hashtaguiasca furibund, iar ProTV nu lipseste din peisaj. Foarte bine, dar faceti-o cu cap, nu cum ii tuna cine stie carei piarite neinitiate in ‘tainele’ social media.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Gheorghe Vutino
  |   
  • Raluca Popa
   |   
 2. Dani Novac
  |   
 3. Alexandra V
  |   
 4. B.
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Vacanta in Halkidiki

In ultimii ani a inceput sa contureze o frumoasa relatie stabila intre mine si Grecia. Materializata pe final de vara, cand soarele...

Close