Despre cititorii mei – jurnal de blogosferă

1 Flares 1 Flares ×

De curând am fost întrebată cum privesc vizitatorii blogului, cum mă raportez la ei. Dincolo de răspunsul dat pe moment, mi-am pus problema: ce-am înţeles eu din toată treaba asta cu traficul de pe blog? Că toţi bloggerii mici (fie că sunt în plină afirmare sau plafonaţi la un anumit nivel) se plâng de trafic. Vor comentarii, vor mulţi unici pe zi. Mie una îmi repugnă termenul “unici”. Vizitatorii mei sunt oameni nu cifre iar eu încerc să îi disting şi să mă raportez cât mai mult la ei.

Aşadar, unde îmi văd cititorii?

Bineînţeles, nucleul comunităţii stă în comentarii. Nimeni nu contestă asta. Comentariile sunt pulsul blogului, îmi arată uşor popularitatea unui articol, oferă feedback, critici şi completări, îmi impun standarde. Fără ele, blogul ar părea trist şi părăsit, dar n-o să scriu doar de dragul lor şi nici nu o să închei fiecare articol întrebând “ce părere aveţi despre asta?” pentru că e cerşetorie. Nici nu voi comenta “la schimb” după regula de aur “comentezi la mine, comentez la tine” pentru că mi se pare un troc ieftin şi un generator de feedback forţat. Mai bine deloc – am găsit şi bloguri cu conţinut de calitate fără comentarii şi asta nu m-a făcut să îmi placă mai puţin.

Abonarea la feed e alt semn de apreciere şi un indicativ al fidelizării vizitatorilor. Nu afişez counterul de feed, dar sunt fericită de numărul de abonaţi şi încerc să nu îi dezamăgesc – începând cu publicarea articolelor intregi în loc de sumaruri care să îi forţeze să intre pe site. Nu vreau să îi îngrămădesc în alte statistici, îmi e de ajuns că mă citesc din reader.

Aprecierea din alte medii: o parte din cititorii blogului sunt cei ce mă urmăresc pe Twitter, cu care socializez pe Facebook, cu care discut pe forum sau care mă votează pe ftw.ro. Am învăţat să fiu originală şi constantă în stilul de a scrie şi să nu îi agasez anunţând cu surle şi trâmbiţe fiecare articol nou, cerând atenţie, vizite sau voturi de fiecare dată când postez ceva. E important să îi respect ca să mă respecte.

Dacă mă uit atent la statisticile de trafic, îmi disting şi acolo cititorii. Pentru asta mă ajută Google Analytics. Nu sunt foarte tehnică, dar această unealtă n-ar trebui să lipsească de pe niciun blog. Şi ce văd? Am N unici pe zi, dar o cifră dublă de vizite şi triplă de pagini văzute. Adică o parte din cititori au vizitat mai multe pagini şi s-au întors pe blog de câteva ori în decursul zilei. Poate căutând un articol nou, poate aşteptând un răspuns la comentariu sau citind postările mai vechi, dar s-au întors şi asta mă bucură. În plus, Analytics are o secţiune întreagă dedicată fidelităţii vizitatorilor, din care aflu că în ultimele 30 de zile un sfert din cititori mi-au vizitat blogul cel puţin o dată la 3 zile şi că 20% s-au uitat la mai mult de 4 pagini de fiecare dată. Asta mă învaţă să mă bucur de interesul pe care îl manifestă faţă de conţinut fără să plâng neapărat după comentarii de la fiecare în parte.

Cât despre traficul din motoare de căutare… ehei… ar fi multe de spus. În general, asta e cireaşa de pe tortul meu blogosferic. Îi inteleg şi pe cei ce aterizează de acolo. Ei caută factualitate, informaţii punctuale şi soluţii imediate de la oracolul suprem Google, în timp ce aici găsesc opinie şi prelucrare subiectivă a informaţiilor. Câte unul ajunge după o căutare hilară sau pornografică şi rămâne aici câteva minute bune, scotocind prin blog. E chiar amuzant să vezi cum îi distragi atenţia unuia care întreabă cum să îşi mărească organul genital şi îl faci să frunzarească preţ de 20 de minute un blog care nu-i serveşte la căutarea iniţială.

Ar mai fi multe de spus pe tema vizitatorilor mei, dar important este că încerc să îi privesc şi din alte unghiuri, nu numai ca unici şi comentatori. Şi că, într-o oarecare măsură, blogul ăsta le aparţine, în timp eu mă bucur de privilegiul de a avea cititori de calitate pe care îi detectez dintr-o multitudine de surse şi care îmi oferă feedback chiar şi atunci când nu îşi semnalează prezenţa prin comentarii.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 1 Flares ×
Comments
 1. jane
  |   
 2. Luana
  |   
 3. Mihai
  |   
 4. Arhi
  |   
 5. AleX
  |   
 6. ralucaoda
  |   
 7. Arhi
  |   
 8. AleX
  |   
 9. 0limpiu
  |   
 10. Eugen
  |   
 11. Arhi
  |   
 12. Eugen
  |   
 13. 0limpiu
  |   
 14. ralucaoda
  |   
 15. 0limpiu
  |   
 16. ralucaoda
  |   
 17. RazvanC
  |   
 18. Buty
  |   
1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 1 Flares ×
Read previous post:
Vadu: un altfel de litoral

Cine a fost cel puţin o dată în Vadu ştie că toată tevatura cu Vama Veche e de fapt vrăjeală....

Close