Corijent sau premiant la geometrie?

0 Flares 0 Flares ×

Desi in scoala generala ma dovedisem oarecum buna la matematica, in liceu m-am mutat la clasa de uman, iar relatia mea cu stiintele exacte a luat o intorsatura neasteptata. Din momentul in care au intrat in viata mea pe usa din fata literatura romana si universala, limba latina, istoria si studiul limbilor straine, pe usa din spate au iesit matematica, fizica si mai ales odioasa chimie. Si duse au ramas.

Tin minte ca aveam o profesoara de mate tare zdravana si dintr-o bucata, doamna Morosanu o chema. Era inalta si avea o statura puternica, fuma mult, vorbea raspicat, glumea uneori. Desi aspra in aparenta, uneori lasa impresia ca se resemnase cu orzul stiintei lui Pitagora pe care il strica pe gastele de la uman, putine dintre noi avand efectiv vreo treaba cu ora dumneaei.

Ei bine, vine Morosanca intr-o zi chitita sa asculte si sa scoata la tabla, la ora de geometrie. Parea ca asta urma sa faca toata ora, dupa modul in care se asternuse cu interes pe obiectul torturii, catalogul. Eu, evident, mai bata decat instrumentul lui Babe Ruth, m-am facut mica, mica in linistea deplina ce se lasase in clasa pe masura ce profa frunzarea catalogul. Mica precum perspectiva notei pe care urma sa o obtin si care s-ar fi alaturat altor surate, la fel de modeste, intru stricarea definitiva a socotelii trimestriale. Si Morosanca stia asta.

“Popa!”

Trebuie sa va zic ca numele meu, atat de comun, a fost ca un voucher de salvare in momentul ala. Mai aveam in clasa o Popa, asa ca lucrurile nu erau inca pierdute: imparteam premisa de a ma compromite la geometrie cu tiza mea ce parea ceva mai barbata si stapana pe ea si pe materie, cu sanse mai mari sa domesticeasca desenele si formulele de pe tabla.

“Care Popa?” am glasuit timid si scartait, ca o usa neunsa cu seva cunoasterii.

“Raluca!” tuna Morosanca din spatele catedrei, cu ochii atintiti in foaia de catalog pe care erau amandoua rubricile noastre. Stiti si voi cum era cu vanatul foii de catalog si cat de bine ne pricepeam sa deslusim la ce pagina s-a oprit profesorul si unde anume pe pagina i-au poposit ochii.

Daca va spun ca pe amandoua ne chema Popa Raluca, o sa ziceti ca nu-i prea mare sansa de a se intampla asta, dar buletinele noastre va pot contrazice. La ea, insa, Raluca era cel de-al doilea prenume, pe cand la mine era primul si, deci, Universul indica prin gura profesoarei faptul ca eu urma sa ma zbat la tabla ca pestele pe uscat, in incercarea secetoasa de a dovedi lectia de geometrie neinvatata.

Si totusi, inainte sa ma ridic spre tabla, in incercarea de a cheltui toate sansele posibile de a sta in banca, am reusit sa mai intreb o data, in linistea usurata a clasei:

“Care Popa Raluca?”

In momentul ala Morosanca (femeie aspra, dar nu rea) a zambit edificata, dandu-si seama de situatie. S-a uitat la mine: mica, mica. S-a uitat si la cealalta: barbie ridicata sfidator. Si a decis, cu colturile buzelor arse de atata tigara fluturand in sus:

“Oana!”

Primus inter pares, Oana s-a ridicat si s-a dus la tabla, unde s-a descurcat de bine de rau, in timp ce eu traiam o senzatie pe care acum o pot asocia cu satisfactia unei maini de poker jucate pana la capat. Evident, la varsta aia habar n-aveam de poker, asa ca nu puteam fac legatura asta. Dar tot ma simteam la capatul unei scene tensionate dintr-un film de actiune, cand eroina supravietuieste.

Acum, dupa atatia ani, geometria a ramas o parte din viata mea, chiar una cu care ma intalnesc zi de zi. Nu ma refer la triunghiuri amoroase, slava Domnului, ci la rotile care ma slujesc cu credinta, ducandu-ma unde am nevoie sau unde imi face placere. Si chiar daca eu stapaneam atat de putin materia respectiva, vreau ca masina mea sa fie premianta, nu corijenta la geometrie.

Pentru asta urmeaza sa ma duc la Autozone, un centru de roti foarte profi si prieten cu stiintele exacte, unde Fabiuta mea va primi o “lectie” de geometrie a rotilor completa. Si nu merg singura, ci vreau sa mai iau si un “tiz” sau “o tiza” cu mine, ca doar ati vazut mai sus ca geometria e mai distractiva cand suntem mai multi la catalog.

Asadar, daca vrei sa beneficiezi de un voucher de geometrie a rotilor la AutoZone, impartaseste-ne o amintire amuzanta legata de geometrie si/sau masini pe pagina lor de Facebook sau (daca e cazul) pe blogul personal, dupa care intoarce-te si semnaleaza-mi si mie aici in comentarii participarea in concurs. Avand in vedere ca mai sunt cateva bloguri implicate in campanie, e bine sa stiu ca te-am trimis eu:). Deadline: vinerea viitoare. Succes si geometrie fara corijente!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. Sunshine
  |   
 2. Ana Q.
  |   
 3. Ciupercutza
  |   
 4. Raluca Popa
  |   
  • furtdecurent
   |   
   • Raluca Popa
    |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Cand se despart femeile de alte femei?

“Nu o mai suport pe X”, a rabufnit dintr-o data o colega de serviciu, din seninul monitorului unde clipocea o...

Close