Ce-i așteaptă pe copiii obraznici de Moș Nicolae

0 Flares 0 Flares ×

De câteva zile încoace, toți părinții își atenționează copiii că nu o să mai vină la ei Moș Nicolae. Și, dacă totuși, o va face, le va aduce un băț. Moșul acesta darnic are nume diferite în locuri diferite, dar, în esență, este sfântul care bucură cu mici surprize și bunătăți. Generozitatea este, de fapt, cea care l-a făcut celebru pe Sfântul Nicolae și l-a transformat pe mai seriosul ierarh Nicolae din calendarul creștin în prietenosul moș din zilele noastre.

Istoric vorbind, imaginea lui s-a schimbat în secolul al 12-lea când, pe la 1163, în Utrecht, Olanda, a fost menționat Sinterklaas cel care are o carte unde scrie dacă cei mici au fost buni sau răi în anul respectiv. Da, ați intuit bine, este cartea care acum îi este transferată lui Moș Crăciun, cel născut în cultura americană și care are aspecte predominant pozitive. Este o creație a orașului, a unui moment în care copilul a devenit un personaj privilegiat al familiei și al societății, iar pedepsirea lui nu a mai fost pe placul psihologilor.

Într-un context în care se vorbește din ce în ce mai mult de parenting-ul poztiv, fără pedespre și fără recompense, supraviețuiește însă și Moș Nicolae, un moș ambivalent. La noi, în mod tradițional, nu obișnuia să vină o dată pe an cu tot felul de cadouri. În satul românesc de odinioară, a dărui era o acțiune cu reciprocitate concretă, în sensul că trebuia să răsplătească un serviciu. Cu alte cuvinte, copiii colindau și primeau mâncare: nuci, covrigi, mere, alune, miere. Colindele rețin ritualul și menționează și mult temutul băț, sub forma florilor dalbe de măr: dacă bățul primit este pus în apă și înflorește înainte de nașterea lui Iisus, păcatele primitorului au fost iertate de sfânt. Iar copilul poate intra în noul an an curat.

În alte țări, copiii sunt amenințați de-a dreptul cu câte un Bau-Bau cât se poate de grotesc. În Olanda, de exemplu, încă din secolul al 19-lea, Sfântului Nicolae i s-a alăturat Zwate Piet, un companion cu fața neagră și părul negru și creț. Amândoi au un sac în care se găsesc dulciuri pentru copiii cuminți, dar și o crenguță de trestie folosită des pentru pedepsirea năzdrăvanilor. Cântecele dedicate spun că obraznicii vor fi luați de Moș Nicolae și însoțitorul său și duși înapoi în Spania (legendă ce face referire la raidurile maurilor pe coastele Europei când răpeau localnici pentru a-i face sclavi). Alții cred că fața lui Zwarte Piet este neagră pentru că el este cel ce trage cu ochiul pe coșul casei pentru a vedea dacă puștii au fost cuminți. Interesant este că olandezii iubesc această tradiție a lui Sinterklaas și nu îi asociază însoțitorul cu sclavia. Totuși, în ultimii ani, în urma unor dezbateri publice care consideră personajul rasist, imageria sa a început să fie modificată, pentru a nu mai include machiaj sau elemente sensibile.

În folclorul german, Moș Nicolae este însoțit de Krampus o creatură demonică. Krampus îi pedepsește pe copiii care au greșit și vrea să-i ia în sac să-i ducă în cuibul său. 5 decembrie este noaptea Krampus (Krampusnacht) când diavolul apare pe străzi. Tineri bărbați se costumează în Krampus și bântuie străzile speriindu-i pe copii făcând zgomot cu lanțuri și clopoțele. Krampus este cel ce le dă neobrăzaților o bucată de cărbune sau un băț. Krampus, Teifel, Klausen și La Befana sunt creaturi animaliere din regiune germane, austriece, italiene și elvețiene care bagă frica în copiii neascultători.

În secolul al 20-lea, autoritățile austriece au început descurajarea practicii de celebrare a lui Krampus, alăturat imaginii lui Moș Nicolae prin secolul al 17-lea. Tradiția a fost însă revitalizată și se bucură de popularitate și în zilele noastre, deși se vorbește mult dacă este sau nu adecvată educării copiilor.

Moș Nicolae vine pe în Franța 6 decembrie cu un măgăruș ce-i duce coșurile pline de daruri pentru cei mici. Bunicii le spun acestora povestea celor trei copii care s-au rătăcit și au fost păcăliți de un măcelar diabolic (în alte versiuni, hangiu) ce a vrut să-i ucidă. Sfântul Nicolae i-a salvat. Aceasta este povestea care face din sfânt protectorul copiilor. Măcelarul, prezent în folclorul copiilor francezi, este Père Fouettard care este înveșmântat într-o robă închisă la culoare, are părul neîngrijit și o barbă lungă. Ține în mână un bici sau un băț lung și, în unele cântece, are și un sac negru în care-i pune pe copiii răi.

 

Sursă foto: Pinterest

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
  1. Alina
    |   
  2. Amy
    |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
In editie limitata

Urasc conceptul de "editie limitata", mai ales in FMCG. Nu inteleg de ce unele produse excelente ies de la bun...

Close