Ca blogger, sa participi la evenimente inseamna sa scrii

0 Flares 0 Flares ×

Desi s-a mai abordat pe bloguri chiar azi (la Andra si la TVDece), simt nevoia sa preiau si eu subiectul esti invitat la un eveniment in calitate de blogger, scrii sau nu scrii?” pentru ca am avut parte de o interactiune foarte putin placuta in sfera asta, a bloggerilor chemati pe la evenimente.

Recent am fost pusa in postura de a selecta un blogger / o bloggerita pentru lansarea Heidi Chocoworld, la care am participat acum doua saptamani. Invitatia a fost formulata pe conturile personale din retelele sociale, nu in calitate de PR sau organizator, ci in calitate de blogger participant la eveniment care mai are un loc liber disponibil. Am precizat din start: “caut inca un blogger”, deci credeam ca am setat destul de clar asteptarile.

Bloggerita care s-a oferit din retelele sociale sa mearga la lansarea Chocoworld a venit, s-a simtit foarte bine, ba mai mult a ajuns si la a doua editie a lansarii (a existat un eveniment pentru vedete si inca unul special pentru bloggeri). Deci a fost de doua ori, si-a facut ciocolata, s-a simtit bine, tot tacamul.

Dupa asta am constatat ca s-a rupt filmul o buna bucata de vreme, desi am rugat-o intr-un DM pe Twitter sa ii ofere brandului un feedback pe blog. De ce? Pentru ca eu am recomandat-o ca invitata la respectivul eveniment, deci intr-o mare masura mi-am asumat responsabilitatea pentru existenta unui articol post-eveniment.

Niciun rand despre lansare n-a aparut pe blogul ei, vreme de doua saptamani. In timpul asta am mai intrebat-o de vreo doua ori in DM-uri, pentru ca voiam sa vad ce raspuns mi se ofera. Intr-un final, la doua saptamani dupa eveniment, respectiva bloggerita a publicat un articol. Care evident ca n-a mai interesat pe nimeni. Banuiesc ca si PR-ita incheiase de mult monitorizarea post-campanie, si clientul trasese de mult linia sub asteptarile de la blogosfera.

Bloggere, in caz ca te intrebai de ce nu ti se cere de la obraz, afla ca agentiile de PR care te-au invitat NU o sa te intrebe de ce nu scrii, de teama sa nu te enervezi si sa nu iti versi rautatile dupa aceea pe blog.

Da, in prag de 2012, cu tot felul de conferinte de social media si ani de maturizare a blogosferei la activ, pe partea cealalta a baricadei inca mai exista perceptia bloggerului imprevizibil care, la cel mai mic deranj, se apuca sa verse otrava pe blog. O fi sau n-o fi indreptatita aceasta perceptie, agentiile care s-au fript cu ciorba sufla si in iaurt, de teama sa nu genereze buzz negativ in jurul evenimentelor si sa nu-si dea foc la valiza.

Singurii care pot sa ofere o norma deontologica in privinta asta suntem noi, bloggerii. S-a mai spus deja: ai acceptat invitatia la eveniment, corect e sa scrii despre el cat mai repede. A, nu te poate obliga nimeni sa scrii de bine, poti sa fii subiectiv si sa oferi publicului tau un insight personal, pe tonul tau obisnuit de pe blog.

Dar de mentionat ca ai fost la respectivul eveniment in calitate de blogger, trebuie sa bloguiesti! Nu te cheama nimeni pentru ca esti social media popcorn si pui poze pe Facebook sau imbogatesti hashtaguri pe Twitter. Alea nu intra de obicei in rapoarte post-campanie si dosare de presa.

Deci da, mitul bloggerului care vine la eveniment si dupa aia nu livreaza nu e doar un mit, e cruda realitate a celor cu capul in nori sau cu obrazul gros.

Un sfat si o solutie: daca evenimentele la care esti chemat nu te inspira la scris, invata sa le mai si refuzi. Nu o sa planga nimeni, nu o sa cazi in dizgratie si nici n-o sa ti se naruie brandul personal daca esti selectiv cu prezenta ta la evenimente. Dimpotriva, o sa te simti mai bine la cele la care vei ajunge, o sa faci o impresie mai distincta iar articolul tau post-eveniment o sa fie mai apreciat.

Later edit: primul si ultimul cuvant pe tema asta, la Zoso.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
 1. criserb
  |   
  • Raluca Popa
   |   
   • criserb
    |   
   • criserb
    |   
 2. Amon
  |   
 3. Monica, Spada
  |   
 4. amdraci
  |   
 5. Bogdan Pater
  |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
Cum se salveaza perspectivele economice din sectorul 2

Exista pe lumea asta unii barbati pentru care toate meseriile care se invart in jurul casei sunt floare la ureche...

Close