Birocratie pe Facebook: cazul Primaria Constanta

0 Flares 0 Flares ×

Recent, Primaria Constanta a descoperit Facebookul. Acum, Zuckerberg nu stie cum sa le mai taie robinetul. Nici n-a inceput bine 2015 ca deja au lansat un numar impresionant de pagini – si nu dau semne ca s-ar opri prea curand.

Mai intai a fost pagina Primariei. Ai zice ca e un gest laudabil, ca oamenii au unde sa citeasca anunturi, sa posteze reclamatii si sesizari, sa vada comunicate, sa afle mersul urbei, proiecte noi si vechi, sa contribuie raspunzand la sondaje.

DAR NU! Pentru toate astea si multe altele, vorba Mastercard, exista cate o pagina dedicata:

facebook.com/EvenimentePrimariaConstanta
facebook.com/ProiectePrimariaConstanta
facebook.com/SesizariPrimariaConstanta
facebook.com/ComunicatePrimariaConstanta
facebook.com/AnunturiPrimariaConstanta
facebook.com/SondajePrimariaConstanta

Si lucrurile nu se opresc aici. Fiecare directie din structura locala are, ati ghicit, o alta pagina!

facebook.com/PolitiaLocalaConstanta
facebook.com/DrumuriPrimariaConstanta
facebook.com/SalubrizarePrimariaConstanta
facebook.com/DotariUrbanePrimariaConstanta
facebook.com/AjutoareSocialePrimariaConstanta
facebook.com/AgentiEconomiciPrimariaConstanta
facebook.com/AjutoareSocialePrimariaConstanta
facebook.com/IluminatPublicPrimariaConstanta
facebook.com/CentruInformarePrimariaConstanta
facebook.com/EcarisajPrimariaConstanta
facebook.com/UrbanismPrimariaConstanta
facebook.com/CentruInformarePrimariaConstanta

Probabil ambitia lor este ca, intr-o zi, fiecare birou din fiecare entitate bugetara locala sa aiba propria sa pagina.

Ce se intampla pe paginile astea? Mai nimic. Strategia de comunicare se opreste momentan la cross-promo, o bucla infinita de promovare reciproca, probabil in goana dupa like-uri. In pur stil edilico-gospodaresc, fiecare pagina le anunta pe celelalte, in multe locuri cele mai recente postari fiind de acum vreo saptamana.

Atunci cand se posteaza, lucrurile se intampla cu un vag iz comunist. Se pune cate o postare saptamanala si oamenii pot sa comenteze la ea cu propriile doleante. Partea buna e ca, dincolo de organizarea greoaie, atunci cand nimeresti pagina corecta ai sanse sa ti se raspunda sau macar sa ti se inregistreze sesizarea, ceea ce te scuteste de un drum la ghiseu.

Dar oamenii se pricep sa complice lucrurile, nu gluma. Trebuie sa ai un talent aparte pentru a crea o asemenea varza totala. Cetatenii nauciti trebuie sa identifice pagina corecta pe care sa ‘depuna sesizarea’, (adica sa comenteze la o postare de-a paginii respective) altfel nu li se ia in considerare. Raspunsul de mai jos pare o gluma proasta, dar e o mostra demna de un manual de birocratie electronica a secolului 21.

Probabil ca Primaria Constanta se descurca atat de bine sa isi ameteasca cetatenii in offline, incat a decis sa isi extinda activitatea si pe online, unde scopul ei e sa adune cat mai multi oameni pe care sa ii trimita de pe o pagina pe alta, intr-un scenariu demn de Kafka. Sunt curioasa daca fiecare pagina are community managerul sau. Oare dimineata se strang sa o frece la cafeluta si sa barfeasca constantenii de pe Facebook?

Acum serios, ma intreb cine le-a implementat ‘strategia’ asta de social media si, mai ales, pe cati bani publici. Momentan fiecare pagina are cateva sute de likeuri si cel mai probabil inregistreaza o audienta modesta, pentru ca mai putin de 15% din fani vor primi in ‘newsfeed’ valorosul continut.

Dar chiar si asa sunt convinsa ca acolo, in Primaria Constanta, cineva se felicita pentru structura asta greoaie si neprietenoasa pe care a reusit sa o intinda de-a lungul si de-a latul Facebookului, la inceput de an si de bugete proaspete.

Descoperit via

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Comments
  1. Vlad
    |   
  2. Marius Sescu
    |   
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 0 Flares ×
Read previous post:
#wisechoices: ce mancam sanatos la Calif

Atat kilogramele in minus, cat si cele in plus de pana acum m-au invatat multe, cea mai recenta concluzie fiind ca, in...

Close